موسسه حقوقی عدالت نو
حمید رضا کاکاوند
حمید رضا کاکاوند

حمید رضا کاکاوند وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی کانون وکلای دادگستری مرکز 1)هجده سال سابقه وکالت2) ده سال انجام امور تخصصی وکالت بانک صادرات و تخصص در دعاوی مربوط به امور بانکی و موسسات مالی و اعتباری3) کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی4)انجام دعاوی

ادامه

دسته بندی مطالب

مشاوره حقوقی
مشاوره حقوقی

وکیل حکم جلب | استعلام حکم جلب با کد ملی

وکیل حکم جلب
فهرست مطالب

قرار یا حکم جلب چیست؟

وکیل حکم جلب اول از همه باید بدانید که اصطلاح حکم جلب از نظر قانون کاملا نادرست است با این حال عامه اجتماع از قرار جلب با عنوان حکم جلب نام می برند. گذشته از این مسئله در تعریف قرار جلب یا همان حکم جلب باید بگوییم زمانیکه یک فرد نیاز است در مقابل مقام قضایی حاضر شود اما از حضور امتناع می ورزد مشمول قرار جلب شده و با اجبار در مقابل مقام قضایی حاضر خواهد شد.
در واقع اگر فردی از فرد دیگر شکایت کند یا به علت مطرح نمودن یک پرونده حقوقی در دادگاه، اثبات نماید نیاز به حضور فرد دیگری در مقام خوانده، متشاکی عنه و … است نیاز می باشد تا برای این فرد احضاریه صادر شود. احضاریه ممکن است به دفعات صادر گردد و صرف صدور آن برای یک بار منجر به صدور قرار جلب نمی گردد اما اگر این فرد بعد از دریافت احضاریه ها به صورت عمدی از حضور در دادگاه یا مراحل مقدماتی همانند دادسرا خودداری کند می توان با صدور قرار جلب و با کمک نیروی انتظامی این عمل را انجام داد.

وکیل جلب متخصص به شما کمک می‌کند تا در خصوص تمامی دعاوی اعم از حقوقی و کیفری بتوانید حکم جلب فرد را در کمترین مدت ممکن بگیرید، چرا که دادگاه در یک سری از دعاوی مانند طلاق و یا بدهی‌های مالی در خصوص قرض تا حد ممکن سعی می‌کند حکم جلب صادر نکند و اختلاف به نحو دیگری حل‌وفصل شود و وکیل جلب می‌تواند با ارائه دلایل و اسناد درست به دادگاه در کوتاه‌ترین زمان متهم را به دادگاه احضار نماید.

انواع حکم دادگاه

بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، احکام دادگاه ها مطابق زیر می باشد:

  • حکم اعلامی و حکم تاسیسی
  • حکم حضوری و حکم غیابی
  • حکم نهایی و حکم غیر نهایی
  • حکم قطعی و حکم غیر قطعی

قرار چیست؟

با توجه به ماده ۲۹۹ قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه رأی دادگاه راجع به ماهیت دعوا و قاطع آن به طور جزیی یا کلی باشد، حکم و در غیر این صورت، قرار نامیده می شود. بنابراین قرار به رای ای گفته می شود که یکی یا هر دو شرط زیر را نداشته باشد:

  • تصمیم دادگاه راجع به ماهیت دعوا باشد.
  • تصمیم دادگاه، دعوای مطرح شده را تمام کند.

تفاوت حکم و قرار

  • حکم از جانب دادگاه صادر می شود ولی صدور قرار می تواند از جانب دادگاه یا مدیر دفتر باشد.
  • حکم قابل تجدید نظر می باشد مگر در شرایطی که قانون، تجدید نظر را منع کرده باشد، اما قرار غیر قابل تجدید نظر می باشد مگر در شرایطی که قانون اجازه داده باشد.
  • حکم می تواند حضوری یا غیابی باشد، اما قرار غیابی در قانون ذکر نشده است.
  • حکم نیاز به تقدیم دادخواست دارد اما در قرار، تقدیم دادخواست شرط نیست.

حکم جلب چیست؟

حکم جلب در واقع همان قرار جلب و دستور جلب می‌باشد، ولی در اصطلاح عامیانه و عرفی به‌صورت حکم بیان شده و بین مردم جاافتاده است؛ ولی طبق قانون حکم محسوب نمی‌شود چرا که حکم قاطع دعوا می‌باشد؛ ولی جلب یک قرار محسوب شده و قاطع دعوا و یا در خصوص ماهیت آن نیست حال با دانستن این موضوع که حکم جلب در واقع همان قرار جلب می‌باشد و اشاره‌ای به‌حکم قاطع دعوا ندارد به ادامه مقاله می‌پردازیم.

زمانی که شکایتی بر علیه فردی در مراجع قضایی مطرح می‌گردد حال می‌خواهد این شکایت در مراجع کیفری یا حقوقی باشد زمانی که قاضی، پرونده را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد و ادله ارائه شده توسط خواهان را کافی ببیند دستور به احضار متهم می‌دهد و درصورتی‌که متهم بعد از ابلاغ احضاریه به این موضوع برای چند مرتبه اهمیت ندهد و در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه دستور احضار او را صادر می‌نماید.

در چه شرایطی حکم جلب صادر می شود؟

وکیل جلب این‌گونه بیان می‌دارد که صدور حکم جلب با شرایطی همراه است که نبود آن شرایط مانع از صدور آن می‌شود که در مورد آن صحبت خواهیم کرد:

وکیل جلب با آگاهی از روند رسیدگی به پرونده‌های حقوقی و کیفری بیان می‌دارد، زمانی که فردی بعد از تحقیق‌های بازپرس پرونده مجرم شناخته می‌شود، بازپرس آن شخص را برای بیان توضیحات به دادسرا احضار می‌نماید حال اگر در این جا جرم ارتکابی جنبه عمومی داشته باشد؛ یعنی از حیث به خطر انداختن نظم و امنیت جامعه موردی مهم به‌حساب آید دستور احضار سریع‌تر از سایر جرایمی که جنبه خصوصی دارند صادر می‌گردد؛ مثلاً در جرم کلاهبرداری که جنبه عمومی دارد حکم جلب سریع‌تر از آن سایر جرایم خصوصی صادر می‌شود و علت این امر بیشتر به دلیل عدم فرار مجرم از رسیدگی به جرم می‌باشد.

همچنین وکیل جلب بیان می‌دارد که اگر شخص شاکی مدارک و ادله مستند به قانونی را به دادسرا ارائه دهد این مدارک می‌توانند در صدور حکم جلب بسیار مؤثر واقع شوند و این امر منجر به صدور دستور احضار و قرار بازداشت موقت برای متهم بشود.

حکم در قانون به چه معناست؟

مطابق ماده ۲۹۹ قانون آیین دادرسی مدنی اگر رأی دادگاه در خصوص ماهیت دعوا و قاطع آن به شکل جزئی یا کلی باشد حکم نامیده می‌شود و اگر غیر این باشد قرار به آن می‌گویند.

انواع حکم دادگاه از نظر قانون

 وکیل جلب بیان می‌دارد که بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی احکام دادگاه ها به حالات متفاوتی تقسیم می شوند که دانستن تفاوت آن ها امری مهم محسوب می شود، احکام دادگاه‌ها مطابق زیر می‌باشند:

حکم اعلامی:

از نظر قانون ایجادکنندهٔ یک وضعیت حقوقی جدید نیست، بلکه صرفاً وضعیتی را که درگذشته وجود داشته با احراز شرایط لازم اعلام می‌نماید؛ مانند این که: شخصی به فردی بدهکار می‌باشد و از او شکایت می‌شود و صرفاً با رای دادگاه او ملزم به پرداخت دینی می‌شود که از قبل داشته است و ایجادکننده وضعیت جدیدی برای او نمی‌باشد.

حکم تأسیسی:

این نوع از رأی برخلاف اعلامی ایجادکنندهٔ یک وضعیت حقوقی جدید است؛ مانند آن که فردی به‌عنوان تاجر و یا مدیر یک شرکت ورشکسته شود این ورشکستگی و اعلام رای در خصوص آن فرد، نشانگر ایجاد یک وضعیت جدید می‌باشد.

حکم حضوری و غیابی:

در قانون آمده است که‌رای دادگاه حضوری می‌باشد مگر در حالتی که خوانده یا وکیل او در جلسات دادگاه حضور پیدا نکنند و به شکل کتبی دفاعی صورت نگرفته باشد و ابلاغیه‌ای ارسال نشده باشد از این تعریف به این می‌رسیم که رای دادگاه حضوری است؛ ولی در شرایطی اعم از عدم حضور خوانده به‌صورت غیابی یا همان غیرحضوری صادر می‌شود.

حکم قطعی و غیرقطعی:

در قانون به حکمی قطعی گفته می‌شود که مفاد آن بعد از صدور توسط دادگاه قابل تغییر نباشد و لازم‌الاجرا تلقی گردد در واقع به‌حکم می‌گویند که قابل واخواهی و تجدیدنظر نباشد در واقع اگر حکم صادر شده را نتوان از طریق روش‌های شکایت عادی مورد اعتراض قرارداد این حکم قطعی محسوب می‌گردد و اگر بتوان از آن شکایت کرد جز حکم غیرقطعی محسوب می‌گردد.

روش پیگیری حکم توسط وکیل جلب در قانون

حکم جلب در دعاوی با ماهیت کیفری و حقوقی از یکدیگر متفاوت هستند به این معنا که در دعاوی که موضوع آن‌ها کیفری می‌باشد علت صدور حکم جلب صرفاً وقوع جرم می‌باشد، یعنی به‌صرف آن که فرد مرتکب جرم شده باشد و این موضوع با ادله و مدارک معتبر اثبات شده باشد و او به دادسرا نیامده باشد دستور احضار او صادر می‌گردد.

اما در دعاوی حقوقی حکم موضوع مورد شکایت باید توسط دادگاه صادر شده باشد و سپس به مرحله اجرایی برسد و در این مرحله اگر شخص محکوم شده خسارت و آنچه که به آن متعهد شده انجام ندهد آن زمان است که به کمک یک وکیل جلب می‌توان دستور دستگیری شخص را از دادگاه درخواست نمود و وکیل جلب با ارائه دلایل مستند به قانون روند صدور را تسریع می‌بخشد.

حکم جلب در دعوا حقوقی به چه شکل صادر می شود؟

یک دعوای حقوقی برخلاف آن چه که بالا در خصوص دعوای کیفری گفتیم، موضوع و عامل صدور حکم جلب صرفاً وقوع جرم و اثبات آن در مرحله اول رسیدگی نیست.

سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
تغییر نام شرکت

وکیل جلب بیان می دارد در بحث قرار جلب در دعاوی حقوقی باید بیان داریم که بیشتر در دعاوی مالی صادر می گردد و درخواست صدور آن به درخواست خواهان دعوا یا وکیل جلب او صورت می پذیرد و برای این درخواست مراحلی باید طی شود که این مراحل شامل:

  • اولین موردی که حتماً باید وجود داشته باشد قطعی بودن حکم دادگاه می‌باشد.
  • بعد از صدور رای دادگاه، برگه اجرائیه به شخص محکوم علیه باید به جهت پرداخت تعهد و خسارت ارسال شود.
  • بعد از آن که این دو مرحله به مرحله انجام رسید شخص خواهان می‌تواند برای پیگیری حق خود از وکیل جلب کمک گرفته تا کارهای صدور قرار جلب سریع انجام شود و وکیل جلب با پیگیری دقیق و منظم این روند را تسریع می‌بخشد.
  • بعد از آن که فرد درخواست خود را برای صدور این حکم توسط وکیل جلب به دادگاه ارائه داد بر اساس قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی دادگاه خوانده را که محکوم به پرداخت مال شده است را ملزم به تأدیه مال می‌نماید و از اموال او آنچه را که به آن محکوم شده است به خواهان می‌پردازد و در صورت عدم وجود مال حکم جلب او را صادر کرده و به درخواست خواهان تا زمان پرداخت مال او را حبس می‌نماید.

دستور حکم جلب در دعوا کیفری به چه شکل صادر می شود؟

فرد شاکی باید از متهم ابتدا با ارائه یک شکواییه اصولی و متضمن به ادله و اسناد معتبر قانونی که نزد وکیل جلب تنظیم شده است، شکایت نماید و آن را در سامانه ثنا ثبت کند.

پرونده جهت رسیدگی به دادسرا ارسال می‌شود و بازپرس، پرونده را مورد بررسی و تحقیقات لازم قرار می‌دهد و درصورتی‌که ادله کافی که توسط وکیل جلب ارائه شده برای مجرم شناخته شدن فرد وجود داشت او را به دادسرا احضار می‌نماید حال اگر متهم احضاریه ارسال شده را نادیده بگیرد دادسرا دستور دستگیری متهم را صادر می‌نماید.

دستور حکم جلب مهریه و عدم پرداخت نفقه در چه شرایطی صادر می‌شود؟

حکم جلب مهریه: زمانی که زوجه برای دریافت مهریه خود به‌صورت شخصی و یا به کمک وکیل مهریه اقدام نمود و حکم به پرداخت مهریه مرد را دریافت کرد و اموالی از مرد را به اداره اجرای ثبت‌اسناد معرفی نمود آنگاه است که به زوج اظهارنامه‌ای برای پرداخت مهریه فرستاده می‌شود که آن را پرداخت نماید، حال درصورتی‌که مرد مالی نداشت و یا زن دراین‌خصوص اطلاعی نداشت در این جا زن می‌تواند برای درخواست مهریه از دادگاه اقدام نماید و در این مرحله اگر مرد باز هم اقدامی نکرد و در دادگاه حضور نیافت، در این صورت دادگاه به جهت پرداخت دین حکم جلب مرد را صادر می‌نماید.

حکم جلب به علت عدم پرداخت نفقه: یکی از مواردی که در خصوص آن قرار جلب صادر می‌شود بحث پرداخت نکردن نفقه زن توسط مردمی باشد زمانی که مرد از دادن نفقه خودداری می‌کند، این حق برای زن ایجاد می‌شود که به کمک وکیل جلب شکایتی در دادگاه کیفری با رعایت کلیه مراحل یک شکایت اصولی و قانونی مطرح نماید و درخواست حکم جلب مرد را برای پرداخت نفقه نماید در این جا دادگاه این حکم را صادر می‌کند تا زن بتواند از طریق کلانتری حوزه شکایت اقدام به دستگیری نماید، حال بعد از آنکه مرد به دادگاه احضار شد و با وجود استطاعت مالی از پرداخت نفقه باز هم سرباز زد به حبس محکوم خواهد شد.

شرایط حکم جلب
شرایط حکم جلب

حکم جلب محکومین مالی و کیفری در چه مواردی صادر می‌شود؟

حکم جلب ورود به خانه: مرجع کیفری به‌منظور دستیابی به ادله بیشتر، ضبط اموال و وسایلی که ممکن است به جرم مربوط باشد صادر می‌کند حکم جلب ورود به خانه می‌باشد، به این منظور که اگر در مراحل تحقیقاتی بازپرس، متهم به دلایلی حضور نداشته باشد؛ اما دلایل ارائه شده توسط شاکی و یا وکیل کیفری قوی باشد شخص بازپرس حکم به ورود به خانه متهم را می‌تواند صادر نماید تا جدای از دسترسی به آن چه در بالا گفتیم شاید بتواند خود متهم را در خانه دستگیر نماید.

حکم جلب چک برگشتی: برگشت چک زمانی رخ می‌دهد که فرد صادرکنندهٔ چک در محلی که در آن حساب دارد پولی نداشته باشد و چک او برگشت بخورد در ابن جا شخص دارنده چک می‌تواند برای دریافت آن چه حق او می‌باشد با کمک وکیل چک از فرد مقابل شکایت کرده و دادگاه به این منظور حکم جلب متهم را صادر می‌کند؛ در واقع این درخواست در خصوص چک برگشتی باید همراه با وجود شرایطی همراه باشد و چک کیفری محسوب شود به این نحو که: چک صادر شده حقوقی نباشد، تاریخ داشته باشد، در چک شروط خاصی ذکر نگردیده باشد، چک به صورت مدت دار نباشد ، آگاهی از این شرایط با  انجام مشاوره  با وکیل جلب هم که در امور کیفری تخصص دارد میسر می باشد .

حکم جلب محکومیت‌های مالی: نیز اگر فردی محکوم به پرداخت دیه و یا جزای نقدی در جرایم کیفری گشت و موظف به پرداخت آن گردید، درصورتی‌که در خصوص پرداخت جزای نقدی در دادگاه حضور نیابد حکم جلب او صادر خواهد شد.

جلب ثالث از نظر وکیل جلب به چند شکل می باشد؟

 وکیل جلب بیان می‌دارد که جلب شخص ثالث به دو قسم ثالث اصلی و تقویتی تقسیم می‌شود:

جلب ثالث اصلی: از طرف شخص خواهان صورت می‌گیرد تا از این طریق شخص ثالث را نیز مانند خوانده اصلی محکوم نماید که علت احضار ثالث در این جا باید با دعوای اصلی مطرح شده دارای ارتباط باشد. خوانده اصلی نیز از احضار ثالث می‌تواند بهره برده و او را به‌جای خود مجرم نشان داده و یا او را در عمل مجرمانه خود شریک نماید.

جلب ثالث تقویتی: به این صورت است که خواهان درخواست احضار ثالث را می‌نماید تا از او به‌عنوان ادله‌ای برای بالابردن امکان پیروزی خود در پرونده استفاده نماید. این نوع از جلب هم مانند احضار ثالث اصلی باید با دعوای اصلی دارای ارتباط و یک منشأ داشته باشد.

وکیل جلب بیان می‌دارد ماده قانونی که به این بحث اره دارد ماده ۱۳۵ قانون آیین دادرسی می‌باشد که بیان داشته است: هرکدام از طرفین دعوا اگر جلب شخص ثالثی را ضروری بداند می‌تواند تا پایان جلسه اول دادرسی دلایل جلب را ارائه نماید و در مدت سه روز بعد از جلسه با ارائه دادخواست از دادگاه درخواست جلب ثالث را بکند.

حکم جلب عادی و سیار چه نوع جلبی هستند؟

حکم جلب عادی: این نوع تنها توسط کلانتری‌ها قابل صدور می‌باشد در واقع کلانتری که در حوزه قضایی پرونده ارجایی باشد می‌تواند قرار جلب عادی را صادر کند و این حکم صرفاً در همان حوزه دارای اعتبار می‌باشد به این معنا که اگر شخصی شکایت کیفری بر علیه فردی در تهران مطرح نماید و در این جا دستور دستگیری صادر شود در این حالت کلانتری تنها می‌تواند در حوزه تهران اقدام به دستگیری نماید و خارج از آن محدوده اختیار انجام این کار را ندارد و از طرف کلانتری مأموری به خانه شخصی که دستور دستگیری او صادر شده فرستاده می‌شود و مأمور با حکمی که در دست دارد قرار جلب را صادر می‌نماید.

حکم جلب سیار: این نوع به شکلی می‌باشد که فرد شاکی زمانی که بتواند با کمک وکیل جلب خود دلایل و مستندانی ارائه دهد که به‌واسطه آن‌ها بتواند قاضی را مجاب نماید فرد مورد شکایت واقعاً مجرم می‌باشد و این امر برای قاضی محرز و اثبات شود، در این جا قاضی حکم به جلب سیار می‌دهد تا مأموران قضایی بتوانند در هر مکان و زمانی اقدام به دستگیری فرد مجرم نمایند. در تعریفی دیگر زمانی که فرد متهم در حوزه قضایی مربوطه که از او شکایت شده است نباشد قاضی می‌تواند صدور دستور دستگیری را به دادگاهی بسپارد که متهم در حوزه آن دادگاه قرارداد و دراین‌خصوص ما با حکم جلب سیار مواجهت داریم و حکم جلب سیار بیشتر در مواردی صادر می‌شود که متهم ما متواری گشته است.

حکم جلب نیابتی و ثالث چه نوع جلبی هستند؟

حکم جلب نیابتی: این نوع زمانی صادر می‌شود که وکیل جلب ادعا نماید محل سکونت شخص متهم خارج از محدوده قضایی پرونده مطرح شده می‌باشد (در خصوص بحث قرار جلب عادی) در این جا دادگاه بعد از شنیدن سخنان وکیل جلب اقدام به صدور قرار جلب نیابتی می‌نماید به این منظور که آن را به حوزه قضایی که متهم سکونت دارد جهت اجرای آن ارجاع می‌دهد.

سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
ورشکستگی به تقصیر | بررسی انواع ورشکستگی | مجازات ورشکستگی به تقصیر

حکم جلب ثالث: این نوع از حکم جلب زمانی صادر می‌گردد که شخص ثالثی در پرونده مطرح شده علیه متهم دخیل باشد؛ یعنی به این منظور که متهم بعد از احضار در خصوص بیان توضیحات در خصوص آن چه بر علیه او شکایت شده این ادعا را داشته باشد که شریکی داشته است، در این حالت است که قاضی حکم جلب ثالث را صادر می‌نماید.

قرار جلب دادرسی و منع تعقیب چیست؟

 قرار جلب دادرسی به حالتی گفته می‌شود که بازپرس، پرونده را مطالعه کرده و بررسی‌ها و تحقیقات لازم را به عمل‌آورده است حال بعد از آن که برای او محرز شد که جرم صورت‌گرفته توسط متهم انجام شده است قرار جلب دادرسی صادر می نماید و متهم را برای تفهیم اتهام به دادسرا فرا می خواند و سپس پرونده را برای صدور حکم به دادگاه کیفری صالح ارجاع می‌دهد.

وکیل جلب بیان می‌دارد که دستگیری و احضار مطابق قانون در روز رخ می‌دهد و شرایط خاصی باید مطرح باشد که حتی در طور شب حکم دستگیری یک نفر را بتوان گرفت و او را دستگیر کرد در این باره وکیل جلب متخصص می‌تواند در حالتی که متهم باید هر چه سریع‌تر احضار و بازداشت شود بسیار یاری‌دهنده خوبی برای شما باشد و با ارائه مدارک و مستدلاتی که مستند به قانون می‌باشد قرار جلب را حتی برای شبانگاه نیز صادر و دریافت نماید.

قرار منع تعقیب زمانی که بازپرس به بررسی و تحقیق در خصوص پرونده مطروحه پرداخت و ختم رسیدگی را اعلام نمود به این نتیجه برسد که عمل ارتکابی توسط متهم اصلاً در قانون جرم نیست و یا دلایل کافی برای انتساب این عمل به فرد متهم وجود ندارد در این حالت است که قرار منع تعقیب صادر می‌شود و پرونده به‌نوعی بسته می‌گردد، حال در این جا اگر شاکی معتقد باشد که این قرار به‌ناحق صادر شده است می‌تواند با کمک‌گرفتن از وکیل جلب متخصص با ارائه ادله و مدارک مستند به قانون به این قرار منع تعقیب اعتراض کرده تا پرونده مجدداً به دادسرا ارجاع داده شود و بازپرس با معتبر شناختن ادله و مدارک جدید این بار حکم جلب کیفری متهم را صادر می‌نماید.

روش های رسیدگی به دستور حکم جلب

قاضی دادگاه در حوزه قضایی خود می تواند دستور حکم جلب صادر نماید. اگر فردی که برایش حکم جلب صادر می شود، خارج از حوزه قضایی باشد، قاضی، حکم جلب را به حوزه دیگری می سپارد. پیگیری حکم جلب به دو صورت امکان پذیر است. در ادامه به بررسی پیگیری حکم جلب عادی و پیگیری حکم جلب سیار می پردازیم:

حکم جلب عادی

اگر قاضی، پیگیری حکم جلب را به یک مرکز پیگیری حکم جلب خاص، ابلاغ کند و فقط آن مرکز، اجازه ی پیگیری حکم جلب را داشته باشد؛ حکم جلب از نوع عادی می باشد. اگر در دادگاه اعلام شود که نشانی محل زندگی متهم را می دانیم، برای او حکم جلب عادی صادر می گردد.

حکم جلب سیار

اگر قاضی دستور پیگیری حکم جلب را به تمامی مراکز قضایی پیگیری حکم جلب حوزه مربوطه صادر کند، حکم جلب از نوع سیار می باشد. اگر در دادگاه اعلام شود نشانی محل زندگی متهم را نمی دانیم، برای وی حکم جلب سیار صادر می شود.

پیگیری حکم جلب

پیگیری حکم جلب در دعاوی حقوقی و کیفری متفاوت می باشد. در دعاوی کیفری، موضوع وقوع جرم است. در دعاوی حقوقی باید حکم صادر شده باشد و حکم صادره به مرحله اجرا در آید، اگر از محکوم علیه، مال دریافت نشده باشد؛ می توان پیگیری حکم جلب را درخواست نمود. اما در دعاوی کیفری، پیگیری حکم جلب می تواند قبل از صدور حکم صورت پذیرد.

حکم جلب
حکم جلب

پیگیری حکم جلب در دعاوی حقوقی به چه صورت می باشد؟

در دعاوی حقوقی، موضوع وقوع جرم نیست، افراد برای مطالبه حقوق خود، دریافت اجازه ی دادگاه برای انجام امور، مشخص کردن وضعیتی خاص یا غیره از دعاوی حقوقی استفاده می کنند. حکم جلب معمولا برای امور مالی کاربرد دارد بنابراین می تواند به صورت حکم جلب در دعاوی حقوقی صورت پذیرد. پیگیری حکم جلب در دعاوی حقوقی به درخواست خواهان اصلی، امکان پذیر می باشد و بدون درخواست حکم جلب، دادگاه راساً اقدام به پیگیری حکم جلب نمی نماید. برای پیگیری حکم جلب در دعاوی حقوقی، مقدماتی نیاز است. در ادامه به بررسی مقدمات پیگیری حکم جلب در دعاوی حقوقی می پردازیم:

  • رای دادگاه باید قطعی شود.
  • ارسال برگه اجراییه به محکوم علیه به منظور پرداخت بدهی خود.
  • اگر دو حالت بالا اتفاق نیفتد، محکوم له برای دریافت حقوق خود چاره ای جز پیگیری حکم جلب ندارد.

حکم جلب، اهرمی برای ادای دین در دعاوی حقوقی

درباره ی موضوع حکم جلب و پیگیری حکم جلب می توان اینگونه گفت که فردی برای مطالبه ی حقوق خود به دادگاه شکایت می کند، پس از بررسی های دادگاه و صدور حکم، فرد می تواند درخواست اجرای حکم را به دادگاه تقدیم کند. پس از تقدیم درخواست اجرای حکم به دادگاه، شاکی باید اموال متلق به متهم را به دادگاه معرفی نماید. اگر متهم مالی نداشته باشد یا شاکی از اموال متهم باخبر نباشد، ماده ۲ قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی به کمک شاکی می آید. بر اساس این ماده، بدهکار به دادگاه احضار می شود و در صورتی که در دادگاه حاضر نشود، حکم جلب وی صادر می شود. حکم جلب در دعوای حقوقی به منظور ادای دین می باشد و مجازات محسوب نمی گردد؛ به این دلیل که در امور حقوقی مسئله، ادای دین می باشد و حکم جلب، اهرمی برای ادای دین در دعاوی حقوقی می باشد.

پیگیری حکم جلب در دعاوی کیفری به چه صورت می باشد؟

اگر موضوع بحث جرمی باشد که در قانون از آن یاد شده است، موضوع یاد شده دعوای کیفری است. شروع دعوای کیفری توسط شاکی می باشد. شاکی برای رسیدگی به دعوای کیفری، شکایت خود را در اداره ی پلیس یا دادسرا ثبت می کند. پس از ثبت شکایت، برای رسیدگی به دعوای کیفری، علاوه بر شاکی، متهم نیز تحت بازجویی و تحقیقات قرار می گیرد. دادگاه برای تحقیقات از متهم، به آدرسی که شاکی از او داده است احضاریه می فرستد. اگر متهم برای ارائه توضیحات حاضر نشود، مقام رسیدگی کننده به دعوای کیفری، حکم جلب متهم را صادر می نماید. این حکم جلب به دلیل گناهکاری یا اجرای حکم نمی باشد، بلکه به دلیل عدم حضور متهم به دستور قضایی می باشد. در دعاوی کیفری، هم در مرحله ی تحقیقات و هم در مرحله اجرای رای امکان صدور حکم جلب وجود دارد. وقتی که رای قطعی محکومیت متهم صادر می شود، متهم برای اجرای رای به دادگاه احضار می شود. اگر متهم برای اجرای رای در دادگاه حاضر نشود، حکم جلب وی صادر خواهد شد.

آشنایی با برخی از انواع رایج حکم جلب

حکم جلب می تواند برای موارد متعددی صادر شود. در ادامه به بررسی برخی از انواع رایج حکم جلب می پردازیم:

حکم جلب ورود به منزل

حکم جلب دستوری می باشد که دادگاه برای حاضر کردن متهم و ادای توضیحات صادر می کند. در صورتی که قاضی برای تحقیقات و ادای توضیحات به متهم دسترسی داشته باشد می تواند حکم جلب وی را صادر کند. اگر متهم مرتکب جرمی مشهود شده باشد، حکم جلب به قرار بازداشت موقت تغییر می کند.

حکم جلب برای مهریه

اگر شوهر در موعد مقرر اقدام به پرداخت مهریه نکند، همسر وی می تواند با مراجعه به دادگاه درخواست مهریه کند و در ادامه حکم جلب شوهر صادر می شود.

زمانی که زوجه برای گرفتن مهریه خود به دادگاه مراجعه کرده و مهریه خود را به اجرا می گذارد، دادگاه پیرو این اجراییه یک احضاریه برای زوج می فرستد تا برای نحوه ی پرداخت مهریه پاسخگو باشد. حال اگر زوج به این نوع دعوت برای مهریه بی اعتنا باشد و خود و یا وکیل او به موقعه در دادگاه حضور پیدا نکنند و برای این نبودن خود در دادگاه هیچ دلیل قانع کننده ی نداشته باشند. دادگاه به علت این بی اعتنایی به درخواست زوجه حکم جلب زوج را صادر می نماید.

سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
سپردن سفته | نکات و چگونگی سپردن سفته به کارفرما

حکم جلب چک برگشتی

در صورتی که فردی که چک صادر کرده است، در موعد مقرر در حسابش پول نداشته باشد؛ شاکی برای دریافت حقوق خود می تواند به دادگاه مراجعه کند و دادگاه حکم جلب متهم را صادر می نماید.

زمانی که دارنده ی چک برای وصول چک خود به بانک مراجعه کرده و با عدم موجودی صاحب چک مواجه شود می تواند در صورتی که چک ویژگی های زیر را نداشته باشد و جزء چک های کیفری حساب شود، خواهان حکم جلب فرد صاحب چک شود:

  • چک حقوقی و بدون تاریخ نباشد.
  • در چک شرط و شروطی ذکر نشده باشد.
  • چک سفید امضا و یا بدون قلم خوردگی باشد.
  • و در آخر اینکه چک مدت دار نباشد.

حکم جلب در خصوص محکومیت مالی

اگر فردی به پرداخت مال مانند دیه محکوم شده باشد، برای مشخص کردن نحوه پرداخت آن مال، به دادگاه احضار می شود. در صورتی که برای پرداخت مال ترتیبی اعلام کند، آزاد خواهد شد. در صورت عدم حضور متهم در دادگاه، حکم جلب وی صادر می شود.

مزایای مشاوره با وکیل جلب موسسه حقوقی عدالت نو

مشاوره گرفتن از وکیل جلب متخصص در امور مربوط به جرایم کیفری و حقوقی که وکیل پایه یک دادگستری است به این جهت حسن دارد که شخص در صورتی که خواستار پیگیری قرار جلب متهم باشد به دلیل آن که روند این پیگیری معمولاً روندی پیچیده و مشکل می‌باشد، می‌تواند با گرفتن راهنمایی از وکیل جلب متخصص به بهترین شکل مشاوره داشته باشد و به آگاهی برسد تا به درست‌ترین شکل اقدامات لازم را انجام بدهد، چرا که شخص شاکی نباید این تصور را داشته باشد که با ارائه درخواست، دادگاه به‌سادگی به خواسته او پاسخ دهد و برای رسیدن به آن چه می‌خواهد حتماً باید ادله و مدارک درستی را ارائه دهد.

وکیل جلب در خصوص آنکه چه مدارکی لازم است و چه مواردی حتماً باید مطرح شود راهنمایی‌های لازم را انجام داده تا فرد در صورت نیاز انجام کلیه کارهای مربوط به احقاق حق خود را به وکیل جلب متخصص بسپارد؛ ازاین‌رو به شما توصیه می‌نماییم روند درخواست قرار جلب را ساده نپندارید و برای انجام کلیه امور مربوط به آن از وکلای متخصص کمک بگیرید این امر جدای از این که سبب می‌شود بار روانی کمتری را تحمل کنید باعث می‌گردد تا در کم‌ترین زمان بتوانید به آن چه حق شماست برسید.

رابطه ی قرار منع تعقیب با حکم جلب

گاهی پیش می آید که وقتی بازپرس پرونده شاکی را بررسی می کند حکم قرار منع تعقیف متهم را صادر می نماید که علت این حکم می تواند نبودن ادله ی کافی برای مجرم شناختن متهم باشد و یا اینکه خطایی که متهم مرتکب آن شده است جرم نبوده و نیازمند مجازات نمی باشد، حال اگر شاکی یا دادستان از حق تجدید نظر خواهی استفاده نموده و به این قرار منع تعقیب اعتراض کرده باشند به پیوست اعتراض شاکیان، پرونده قضایی برای رسیدگی به دادگاه فرستاده می شود که دادگاه پس از بررسی اگر به این نتیجه برسد که قرار منع تعقیب اشتباها صادر شده است و متهم قابل تعقیب می باشد قرار بازپرس را نقض می کند و قرار جلب به رسیدگی صادر می شود.

آیا شاکی یا خواهان می تواند درخواست حکم جلب را از دادگاه بخواهند؟

در مورد اینکه آیا گرفتن حکم جلب برای متهم یا مشتکی عنه با درخواست شاکی صورت می گیرد باید بگوییم که شاکیان نمی توانند بدون اینکه حکم قطعی شده درخواست حکم جلب را از مراجع قضایی یا دادگاه بخواهند چرا که ابتدا باید این پرونده به اجرا برسد و این حق از نظر قاضی دادگاه برای شاکی واجب باشد، آن زمان است که شاکی می تواند دادخواست حکم جلب را از دادگاه بخواهد.

آیا شاکی می توان به جای توقیف اموال حکم جلب متهم را بخواهد؟

گاها پیش می آید که شاکی برای بدهی خود بدنبال گرفتن حکم جلب متهم می باشد تا توقیف اموال او، در جواب باید بگوییم که زمانی یک شاکی می تواند حکم جلب متهم را بگیرد که عدم تمایل او برای معرفی اموال بابت دادن بدهی شاکی و یا عدم حضور در دادگاه و یا سایر مراجع قضایی برای پاسخگویی به سوالات قاضی به قطعیت رسیده باشد، آن وقت است که شاکی می تواند به خاطر این بی اعتنایی متهم یا مشتکی عنه تقاضای صدور حکم جلب نماید.

پیگیری حکم جلب توسط وکیل

پیگیری حکم جلب متهم و یا مشتکی عنه (کسی که شکایت بر علیه او است.) روند پیچیده و سختی است. چرا که شاکیان نباید این باور را داشته باشند که در همان ابتدا با مراجعه به دادسرا و یا دادیار و تسلیم شکایت از متهم، مسئولین اقدام به صدور حکم جلب متهم نمایند، زیرا که برای صدور حکم جلب ابتدا شاکی باید ادله محکم جمع آوری کرده و سپس احضار متهم انجام شود، که انجام این دو پروسه می تواند چندین ماه طول بکشد، بنابراین وجود این دلایل می تواند حضور وکیل برای پیگیری حکم جلب متهم را توجیه نماید.

11 نکته طلایی حقوقی قراردادهای بانکی
11 نکته طلایی حقوقی قراردادهای بانکی

نقش وکیل پیگیری حکم جلب چیست؟

حضور یک وکیل با تجربه در زمینه پیگیری حکم جلب علاوه از بین بردن امکان اشتباه، سرعت روند پیگیری حکم جلب را نیز افزایش می‌دهد و کمک بسیاری به شخص مطالبه کننده می‌کند. وکلای متخصص پیگیری حکم جلب در دادسان آماده مشاوره و ارائه خدمات هستند.

سوالات متداول وکیل جلب

شاکی می تواند درخواست جلب متهم را به جای توقیف اموال او داشته باشد؟

بله زمانی می تواند این درخواست را بکند که عدم حضور متهم در دادگاه به جهت ادای توضیحات محرز شده باشد آنگاه شاکی می تواند به جهت عدم توجه متهم قرار جلب او را صادر نماید.

در جلب شخص ثالث در این که دعوا در چه مرحله ای باشد اهمیت دارد؟

خیر درخواست جلب شخص ثالث در هر دو مرحله بدوی و تجدید نظر قابل انجام است.

صدور قرار جلب در دعوا کیفری بعد از صدور رای قطعی هم امکان پذیر است؟

بله بعد از صدور رای قطعی به محکومیت متهم در صورتی که او برای اجرای رای در دادگاه حاضر نشود حکم جلب او صادر خواهد شد.

جلب متهم می تواند در تمامی ساعات شبانه روز صورت بگیرد؟

خیر، مطابق با ماده ۱۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری جلب متهم باید در روز صورت بگیرد مگر در موارد ضروری که ممکن است زمان آن تغییر کند.

حکم جلب در دعاوی حقوقی و کیفری در چه مرحله ای صادر می شود؟

حکم جلب در دعوای حقوقی بعد از صدور حکم و در دعوای کیفری قبل از صدور حکم صورت می گیرد.

وکیل جلب می تواند حکم جلب را قبل از صدور حکم احضاریه درخواست نماید؟

خیر،به طور کلی وکیل جلب در این خصوص نمی تواند اقدام نماید مگر جرایمی مانند قتل که ضرورت داشته باشد قبل از آن که احضاریه صادر گردد، در این حالت حکم صادر و مجرم دستگیر خواهد شد.

حکم جلب کیفری قابل تمدید می باشد؟

بله شاکی در صورتی که موفق به دستگیری متهم نشود می تواند پیش از پایان اعتبار حکم اقدام به تمدید نماید.

استفاده از حکم جلب کیفری دارای محدویت زمانی می باشد ؟

بله زمانی که حکم صادر شد و شاکی در دستگیری متهم موفق نبود بعد از اتمام مهلت حکم جلب این حکم منقضی و غیر قابل استفاده خواهد شد.

حکم جلب متهم اگر به صورت برگه کپی باشد اعتبار دارد؟

خیر، حکم جلب حتما باید همراه با اصل برگه باشد و کپی آن فاقد اعتبار قانونی می باشد.

موسسه حقوقی عدالت نو | وکیل حکم جلب

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۴ رای
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات موسسه حقوقی عدالت نو

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x