موسسه حقوقی عدالت نو
حمید رضا کاکاوند
حمید رضا کاکاوند

حمید رضا کاکاوند وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی کانون وکلای دادگستری مرکز 1)هجده سال سابقه وکالت2) ده سال انجام امور تخصصی وکالت بانک صادرات و تخصص در دعاوی مربوط به امور بانکی و موسسات مالی و اعتباری3) کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی4)انجام دعاوی

ادامه

دسته بندی مطالب

مشاوره حقوقی
مشاوره حقوقی

آیا یکی از ورثه حق دارد در قسمتی از ملک موروثی ساکن شود؟ | مراحل فروش ملک ورثه ای ۱۴۰۳

فهرست مطالب

ملک موروثی به دارایی یا اموالی اشاره دارد که به ارث برده می‌شود. این دارایی‌ها معمولاً به وراثان از طریق قوانین میراث یا وصیت‌نامه انتقال پیدا می‌کنند. در بسیاری از جوامع، ملک موروثی می‌تواند اموال، زمین، ساختمان‌ها، پول نقد، سهام یا دارایی‌های دیگری را شامل شود.

قوانین میراث متفاوت در سراسر جهان وجود دارند و این قوانین می‌توانند توسط دولت یا حتی با توجه به مذهب یا فرهنگ مردم مختلف متغیر باشند. در برخی از جوامع، اموال موروثی به صورت مساوی بین وراثان تقسیم می‌شود، در حالی که در دیگر جاها ممکن است بر اساس قوانین میراث، تقسیم اموال به شکل نامساوی اتفاق بیفتد.

بنابراین، ملک موروثی نه تنها یک مسئله حقوقی است بلکه می‌تواند به عنوان یک مسئله اجتماعی و فرهنگی هم در نظر گرفته شود. ارزش‌ها، باورها و قوانینی که از میراث به جلوه می‌دهیم، نقش مهمی در تعیین نحوه تقسیم ملک موروثی دارند.

استفاده انحصاری از خانه مورثی بوسیله هر یک از ورثه، مستلزم اجازه و پرداخت اجرت المثل ملک مزبور به سایر وراث به نسبت سهم الارث آنها  است.
در غیر این صورت سایر وراث می توانند تقاضای خلع ید متصرف از ملک موصوف را نمایند.

بیشتر بخوانید: موارد مشمول مالیات | مالیات بر ارث | نحوه محاسبه و نرخ مالیات بر ارث

قوانین تقسیم ارث

در ایران، قوانین میراث بر اساس مبانی شرعی اسلامی تنظیم شده‌اند. بر این اساس، تقسیم ارث بین فرزندان دختر و پسر در ایران به صورت زیر است:

۱٫ پس از مرگ شخص، دارایی‌ها و اموال وی بر اساس وصیت‌نامه اگر وجود داشته باشد، مطابق با مفاد وصیت‌نامه تقسیم می‌شود. اگر وصیت‌نامه وجود نداشته باشد یا موثر نباشد، قوانین میراث اسلامی به کار می‌روند.

سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
تصرف عدوانی و تخلیه | تفاوت دعوای تصرف عدوانی و تخلیه

۲٫ در صورتی که فرد فوت کننده همسر (همسر دوم یا بعد از آن) یا والدین زنده داشته باشد، اموال به این دسته از وراثت می‌یابد.

۳٫ طبق اصول شریعت اسلامی، پس از پرداخت بدهی‌ها و هزینه‌های مربوط به مراسم دفن و دیگر هزینه‌ها، اموال بین وراث به شکل زیر تقسیم می‌شود:
– به پسران بیشتر از دختران تعلق می‌گیرد. به این صورت که هر پسر دو برابر قسمت دختر دریافت می‌کند.
– اگر فرزندی وجود نداشته باشد، دارایی‌ها بین سایر وراث از جمله پدر و مادر فوت‌شده تقسیم می‌شود.

در کل، تقسیم میراث در ایران بر اساس قوانین اسلامی انجام می‌شود که به پسران نسبت به دختران اولویت بیشتری را اعطا می‌کند.

تقسیم سهم ارث و انواع وصیت نامه | قوانین تقسیم سهم ارث
تقسیم سهم ارث و انواع وصیت نامه | قوانین تقسیم سهم ارث

اگر در بین وراث شخص دو جنسه باشد، سهم ارث او چطور محاسبه میشود؟

به استناد ماده ۹۳۹ قانون مدنی با توجه به شواهد و مدارک پزشکی تمایل فرد به هر جنس بیشتر باشد میزان ارث مطابق با آن تعیین میشود و در صورتی که کاملا خنثی باشد، نیمی از ارث پسر و نیمی از ارث دختر به او تعلق میگیرد.

مراحل فروش ملک ورثه‌ای

همان طور که اشاره کردیم فروش ملک موروثی طبق شرایط و ضوابطی انجام می گیرد و برای این منظور باید مراحل فروش ملک ورثه‌ای را گام به گام پیش بروید که عبارتند از:

  • احراز مالکیت
  • بررسی گواهی انحصار وراثت
  • بررسی مفاصا حساب مالیاتی متوفی
  • بررسی احتمال وجود وراث دیگر
  • بررسی وصیّت‌ نامه متوفی
  • بررسی مساله وراث صغیر
  • امضای وراث
  • چگونگی پرداخت ثمن معامله ملک موروثی

انواع راه های فروش ملک موروثی

فروش ملک ورثه ای در حالت عادی پس از دریافت گواهی انصار وراثت انجام می گیرد ولی می توان به روش های زیر نیز به اقتضای شرایط اقدام نمود:

  • فروش ملک ورثه‌ای بدون انحصار وراثت
  • فروش ملک ورثه ‌ای بدون رضایت یکی از وراث
  • فروش ملک ورثه ‌ای توسط دادگاه
سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
هر آنچه باید درباره مبایعه نامه املاک بدانید

کلام پایانی

همانطور که گفتیم در نحوه تقسیم ارث خانه و یا ملک ورثه‌ای گرفتن وکیل ملکی در تقسیم ارث به شما کمک چندان زیادی می‌کند. اما نکته که در این باره وجود دارد این است که وکیل ملکی در تهران و نیز بهترین وکیل ملکی در تهران متخصص و ماهر را انتخاب کنید تا مشکلی در طول کار وکیل ملکی در تقسیم ارث شما پیش نیاید.به همین منظور موسسه حقوقی عدالت نو میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. امیدواریم که مطالب برای شما کاربردی و مفید بوده باشد و از مطالعه‌ی آن لذت برده باشید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات موسسه حقوقی عدالت نو

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x