موسسه حقوقی عدالت نو
حمید رضا کاکاوند
حمید رضا کاکاوند

حمید رضا کاکاوند وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی کانون وکلای دادگستری مرکز 1)هجده سال سابقه وکالت2) ده سال انجام امور تخصصی وکالت بانک صادرات و تخصص در دعاوی مربوط به امور بانکی و موسسات مالی و اعتباری3) کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی4)انجام دعاوی

ادامه

دسته بندی مطالب

مشاوره حقوقی
مشاوره حقوقی

سند تجاری | امتیاز اسناد تجاری و تفاوت آن با اسناد عادی

سند تجاری
فهرست مطالب

سند تجاری | امتیاز اسناد تجاری و تفاوت آن با اسناد عادی

سند تجاری | امتیاز اسناد تجاری و تفاوت آن با اسناد عادی، در بین اسنادی که نشان دهنده طلب فردی از دیگری است ، مابین اسناد رسمی و عادی ، سند دیگری به نام سند تجاری وجود دارد که بر طبق قانون ، در حکم سند رسمی تلقی می شوند .

اینکه گفته می شود در حکم سند رسمی ، نه اینکه به مانند سند رسمی توسط اداره ثبت یا دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد زیرا که مشخص است سند تجاری توسط افراد عادی تنظیم و صادر گردیده و در اختیار طلبکار قرار می گیرد اما اینکه گفته می شود در حکم سند رسمی یعنی دارای امتیازات اسناد رسمی می باشد که عبارتند از :
الف – چنانچه دارنده چک به دادگاه مراجعه کند و تقاضای وجه چک را از صادر کننده نماید طبق ماده ۱۷ قانون صدور چک همینکه چک در اختیار دارنده باشد دلیل بر مدیونیت صادر کننده است و چنانچه لاشه چک در اختیار خود صادر کننده قرار بگیرد طبق ماده ۱۷ دلیل بر پرداخت دین می باشد زیرا فرض بر این است که دین خویش را ادا نموده که چک خویش را پس گرفته است .

ب – اسناد تجاری وصف تجریدی دارد یعنی به مجرد اینکه صادر شد و در اختیار دارنده قرار گرفت فرض بر این است که صادر کننده عاقل ، قاصد و مختار بوده و چون خود را بدهکار می دانسته اقدام به تأدیه بدهی خویش به طلبکار بوسیله صدور اسناد تجاری نموده است .

سند تجاری | امتیاز اسناد تجاری و تفاوت آن با اسناد عادی

ج – اسناد تجاری وصف توثیقی دارد یعنی اینکه همانند املاک که توسط اداره ثبت می تواند در رهن و وثیقه و گرو طلبکار باشد ، اسناد تجاری نیز می تواند در وثیقه طلبکار قرار گیرد . به همین دلیل است که در بسیاری از مواقع فی ما بین طلبکار و بدهکاراسناد تجاری به عنوان تضمین ، رد و بدل می شود و به محض حسن انجام تعهد ، لاشه چک یا سفته به وی مسترد می گردد .

طبق ماده ۳۱۵|سند تجاری

نحوه اقدام علیه صادر کننده اسناد تجاری و ضامنین
نحوه اقدام علیه صادر کننده اسناد تجاری و ضامنین

د – طبق ماده ۳۱۵ قانون تجارت چنانچه در ظرف مدت ۱۵ روز برگشت بخورد یا در مورد سفته مطابق با مادتین ۲۷۴ و ۲۸۶ قانون تجارت در ظرف ۳ ماه بعد از واخواست اقامه دعوا نماید می توان تقاضای قرار تامین خواسته نمود . قرار تامین خواسته یعنی تقاضای توقیف اموال صادر کننده سند تجاری و ضامنین آن ، در اینصورت چون مواعد فوق رعایت گردیده لذا محکمه ، بدون دریافت خسارات احتمالی ، اجازه توقیف اموال به طلبکار می دهند . امری که فقط در اسناد رسمی ، چنین امتیازاتی موجود است .

ه – اسناد تجاری قابلیت انتقال دارند. یعنی دارنده اسناد تجاری می تواند پس از دریافت آن ، با ظهر نویسی آن را به نفر بعدی منتقل کند و تبدیل تعهد صورت می گیرد یعنی صادر کننده که مکلف بوده معادل وجه اسناد تجاری را به شخص ب ( دارنده اول ) بپردازد ، حال که به نفر بعدی منتقل گردیده باید بوی پرداخت کند ضمن اینکه دارنده اول که سند تجاری را با ظهر نویسی به شخص بعدی خرج کرده همانند صادر کننده ، متضامناً در برابر شخص ج مسئول می باشد ، ویژگی های فوق در اسناد عادی وجود ندارد .

نویسنده : حمیدرضا کاکاوند

سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
وکیل جعل سند

 

مقالات پیشنهادی : دعاوی مالی 

پرونده های موفق

چک | فسلفه و همه نکاتی که باید در خصوص چک بدانیم

ورشکستگی به تقلب | بررسی انواع ورشکستگی | مجازات ورشکستگی به تقلب

معنای ورشکستگی چیست؟ | اقدامات حقوقی پس از آن

حقوق اسناد تجاری | علت پیدایش چک و سفته

اسناد تجاری بابت ضمانت | استرداد اسناد سپرده شده برای حسن انجام کار

بهترین وکیل دعاوی بانکی در تهران

وکیل دعاوی بانکی |عدالت نو

 

عدالت نو | سند تجاری | امتیاز اسناد تجاری و تفاوت آن با اسناد عادی

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۷ رای
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عسل سلطانی

با سلام
اگر چک برای تضمین انجام کاری باشد امکان اقدام بر روی این چک در صورت انجام نشدن کار هست؟ اگه هست از چه طریقی؟

مدیر سایت

با سلام ؛ اگر بر روی چک عبارت ” جهت تضمین برای انجام کاری ” درج شده شما می توانید پس از گرفتن گواهی عدم پرداخت به دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده مراجعه و دادخواست مطالبه وجه چک را مطرح کنید.ایشان هستند که باید انجام کار را اثبات کنند.

آخرین مقالات موسسه حقوقی عدالت نو

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x