موسسه حقوقی عدالت نو
حمید رضا کاکاوند
حمید رضا کاکاوند

حمید رضا کاکاوند وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی کانون وکلای دادگستری مرکز 1)هجده سال سابقه وکالت2) ده سال انجام امور تخصصی وکالت بانک صادرات و تخصص در دعاوی مربوط به امور بانکی و موسسات مالی و اعتباری3) کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی4)انجام دعاوی

ادامه

دسته بندی مطالب

مشاوره حقوقی
مشاوره حقوقی

زنا | شرایط اثبات زنا | انواع زنا و مجازات آن ها

زنا
فهرست مطالب

زنا | شرایط اثبات زنا | انواع زنا و مجازات آن ها

زنا | شرایط اثبات زنا | انواع زنا و مجازات آن ها ،  از جمله اعمالی است که از دیدگاه تمام ادیان الهی امری مذموم و نکوهیده قلمداد گردیده به گونه ای که در آیه ۳۲ سوره اسرا نیز در خصوص این عمل اینگونه بیان گردیده ((هرگز به زنا نزدیک نشوید، که کاری بسیار زشت و ناپسند است.)))

 در واقع، افرادی که بدون علقه زوجیت (صیغه محرمیت) روابطی به دور از شرع و قانون با هم برقرار کنند، رابطه آنها نامشروع شمرده شده و چنانچه این ارتباطات به برقراری رابطه جنسی ختم شود، عمل آنها زنا محسوب می شود. در حالت کلی به آمیزش جنسی از راه نامشروع بین زن و مرد، زنا گویند. یعنی رابطه جنسی بین زن و مرد، بدون عقد دائم یا موقت، انجام گیرد که منجر به دخول(مهبل یا معقد) شده و همراه با آمیزش باشد. چنان چه دخول از جلو(مهبل) انجام گرفته ولی به مقدار ختنه گاه صورت نگیرد، زنا محسوب نمی شود. به زبان ساده تر لمس بدن زن یا دختر نامحرم طبق هر شرایطی گناه و حرام است ولی زنا محسوب نمی شود. به مردی که مرتکب زنا شود، زانی و به زن زناکار زانیه گویند و بچه ای که از این طریق به وجود بیاید، زنا زاده گویند. زنا در دین اسلام گناه بزرگیست و خداوند متعال در قرآن، انسان ها از ارتکاب به این گناه کبیره منع فرموده است. همچنین مجازات زنا در قانون بصورت کامل تشریح شده است.

از آنجائیکه یکی از منابع قانونگذاری در نظام حقوقی ایران احکام قرآن می باشد و وفق دیدگاه اسلام عمل زنا مستوجب مجازات حد قلمداد گردیده احکام مرتبط با جرم انگاری و مجازات آن نیز در قانون مجازات اسلامی کشور ایران مورد حکم قرار گرفته که ذیلا به آن می پردازیم.

انواع زنا در قانون

  • زنا با محارم
  • زنای به عنف
  • زنای محصنه
  • زنای غیر محصنه

مجازات زنا با محارم

بدین معناست که مرد زناکار با زنی که با وی وارد رابطه نامشروع می شود، نسبت فامیلی داشته باشد. یعنی آن زن جزو محارم نسبی وی باشد و ازدواج کردن با آن زن بر او حرام باشد. برای مثال (مادر، دختر، خواهر، دختر خواهر، دختر برادر، خاله، عمه). به دلیل وجود بحث بی آبرویی در زنا با محارم و ممنوعیت اجرای مجازات در عموم، حکم سنگین بر این زنا در نظر می گیرند. طبق نظر برخی از فقها مجازات زنا با محارم، اعدام است. ولی در بعضی از روایات آمده است: باید با شمشیر یک ضربه برگردن او بزنند حتی اگر زنده بماند و درصورت زنده ماندن نباید مجددا اعدام شود و تا زمان مرگش حبس می گردد. حکم اعدام در زنا با زنی که به واسطه شیر خوردن یا ازدواج، محرم شده اند مثل محرمیت با مادر زن، محل اشکال است. ولی نسبت به زن پدر(نامادری) حکم قبلی جاری هست. در این حکم، مجرد یا متاهل بودن فرد زنا کننده فرقی نمی کند. در زنا با محارم اگر زن، خود راضی به زنا باشد آن زن نیز باید اعدام گردد. در ارتباط با حکم زنا با محارم، برخی از فقها تاکید بر آن دارند که زن زنا کننده باید سنگسار گردد و یا یک ضربه بر گردن وی زده شود.

سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
تغییرات مدیران شرکت

مجازات زنای به عنف

به معنای تجاوز به عنف و یا به زبان ساده تر، اگر شخصی به زور یا به شکل آدم ربایی زنی را وادار به زنا کند، در صورتی که زن راضی نباشد و با تهدید و زور به وی تجاوز گردد؛ زنای به عنف محسوب می شود. یکی از قشرهایی که به طور مکرر مورد تجاوز و زنای به عنف قرار می گیرند، قشر کارگران می باشد. اگر آدم ربایی انجام شود و در طی آن تجاوز، قبل از مجازات زنا باید نسبت به آدم ربایی تصمیم گیری شده و سپس حکم تجاوز را پزشک قانونی صادر می کند. مجازات تجاوز به عنف در کشورهای مختلف به شکل های متفاوتی صورت می گیرد. ولی در کشور ما حکم آن ۱۰۰۰ ضربه شلاق و بعد از آن اعدام بین عموم است. لازم به ذکر است اگر زنای به عنف در ارتباط با دختر باکره باشد، مجازات مرتکب علاوه بر اعدام، پرداخت مهر المثل یا ارش البکاره است.

مقالات پیشنهادی :

بهترین ویژگی‌های وکیل بانکی

بهترین وکیل دعاوی بانکی در تهران

وکیل دعاوی بانکی |عدالت نو

دعاوی بانکی

وکیل بانک

قرارداد بانکی

مجازات زنای محصنه یا محصن

به زنایی گفته می شود که فرد زنا کننده(چه مرد و چه زن) متاهل باشد. یعنی دارای همسر دائمی باشد و نزدیکی و رابطه جنسی در هر زمان امکان پذیر باشد ولی با این حال باز تن به زنا دهد. در این مواقع به مرد متاهلی که زنا انجام می دهد، محصن و به زن متاهل زنا کننده، محصنه گویند. گاهی اوقات زنای فرد متاهل، زنای محصنه یا محصن محسوب نمی شود. در مواردی که شخص با فرد دیگر رابطه جنسی برقرار کند، به هنگامی که همسر شخص در وضعیت نفاس، حیض، حبس، مسافرت یا بیماری هایی که جان هر یک از طرفین را به خطر بیندازد، باشد. مثل ایذر و سفلیس که زوجین را از احصان(نزدیکی) منع می کند. به عنوان مثال ساده تر، فرض کنید شخصی در حبس طولانی مدت باشد و همسر وی در غیاب او با فرد دیگری زنا کند. در این حالت عمل او حکم محصنه را ندارد.

  • مجازات زن مرتکب به زنا محصنه: ۱۰۰ ضربه شلاق، سنگسار
  • مجازات مرد مرتکب به زنا محصنه: ۱۰۰ ضربه شلاق، تبعید از محل سکونت به مدت ۱ سال و تراشیدن سر
سایر مطالبی که پیشنهاد میکنیم :
اخذ کارت بازرگانی | شرایط صدور کارت بازرگانی | نحوه اخذ کارت بازرگانی برای اشخاص

مجازات زنای غیر محصنه

زنای غیر محصنه به زنایی گفته می شود که فرد مجرد بوده و فاقد همسر دائم باشد یا شرایط احصان(نزدیکی) بین زن و مرد وجود نداشته باشد.

  • مجازات مرتکبین: بار اول ۱۰۰ ضربه شلاق
  • مجازات در صورت تکرار آن برای بار چهارم: اعدام

ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی زنا را اینگونه تعریف نموده است:

((زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد.

تبصره۱- جماع با دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قُبُل یا دُبُر زن محقق می شود))

در این تعریف می بینیم که جهت تحقق عنوان زنا بر عمل ۲ شخص چند مولفه لازم است:

۱- عدم وجود علقه زوجیت: یعنی اینکه عقد نکاح چه دائم و چه موقت بین دو شخص (مرد و زن مرتکب) واقع نشده باشد.

۲- این نزدیکی با تردید و شبهه نباشد به اینصورت که مرد یا زن گمان می کرده با همسر مشروع و قانونی خود جماع می کند ولی در واقع نزدیکی میان او و آن شخص ناشی از عقد نکاح صحیح نبوده است.

۳- وقوع عمل خاص زنا، به صورتی که اگر عمل واقع شده کمتر یا متفاوت از تعریف فوق باشد شخص مشمول مجازات زنا نمی گرد.

اقسام زنا و حدود آنها:

الف) موجب حد رجم:

زنای محصن و محصنه: به حالتی از زنا اطلاق می گردد که شخص دارای شرایط احصان مرتکب آن می شود. به بیانی ساده تر اگر مرد (محصن) یا زنی (محصنه) دارای همسر دائمی و بالغ باشد و به شرح مندرج در قانون محدودیت در زناشویی با وی نداشته باشد و مرتکب عمل زنا شود، زنای محصنه محقق گردیده. لازم به ذکر است طبق حکم قانونگذار مواردی از جمله سفر، حبس، بیماری های مانع مقاربت و …. زوجین را از احصان خارج می کند. حد زنای محصنه بسته به مورد (برای طرفی که دارای شرایط احصان است) رجم یا اعدام است.

ب) موجب اعدام:

  • زنای با محارم: در صورتی که عمل زنا با محارم نسبی اتفاق افتد مجازات آن اعدام زانی است.
  • زنای به عنف: حالتی است که شخص با اکراه و اجبار با کسی زنا کند و زنا در حالت بیهوشی یا خواب و مستی نیز در حکم زنای به عنف بوده و موجب اعدام زانی است.
  • زنای افراد بدون شرایط فوق :

زنای غیر محصنه: حالت اصلی موضوع بحث در خصوص زنا است که دو شخص دارای شرایط احصان نبوده و با رضایت اقدام به عمل ارتکاب جرم حدی زنا نموده و جز محارم یکدیگر نیز محسوب نمی شوند مجازات این نوع از زنا صد ضربه شلاق است.

نحوه اثبات حد زنا: به واسطه اهمیت فراوان و حرمت آبروی افراد جامعه اثبات وقوع زنا راهی سخت و نسبتا دشوار است. و نیاز به طرح و بررسی دقیق فروضات مختلفی دارد.

  • جهت اثبات زنا با اقرار طرفین مرتکب؛ نیاز به ۴ بار اقرار است و اگر اقرار کمتر از آن باشد مرتکبین حد نمی خورند بلکه تعزیر می شوند.
  • در خصوص اثبات زنا برخلاف سایر جرائم که نصاب شهادت ۲ مرد است، نصاب شهادت با چهار شاهد مرد تکمیل می گردد. البته در خصوص زنایی که مجازات آن حد جلد (شلاق) است دو مرد و چهار زن عادل کفایت می کند (که البته حضور و شهادت این تعداد عملا دشوار و در موارد متعددی منتفی است) 
  • نکات مهم در خصوص زنا و مجازات قانونی آن

    مرجع صالح رسیدگی به جرم زنا، دادگاه کیفری یک است و از جمله راه های اثبات زنا عبارتند از اینکه:

    • خود شخص اقرار کند.
    • تعداد ۴ نفر، شهادت زنا دهند.
    • قاضی بر حسب نظریه پزشکی قانونی علم به زنا داشته باشد.
    • شواهد و قرائن ثابت کننده جرم باشند.
    • با شهادت ۴ نفر مرد عادل یا ۳ مرد و ۲ زن، فرد زنا کننده باید سنگسار شود.

    لازم به ذکر است چنانچه شخص اقرار کند و شخص موقع سنگسار از گودال فرار کند حتی بدون اینکه سنگ بر او برخورد کند، او را به گودال سنگسار برنمی گردانند و لازم به اجرای دوباره حکم نیست. ولی در شرایطی که ۴ نفر شهادت دهند، حتی اگر از گودال فرار کند نیز دوباره به گودال سنگسار برمی گردانند تا به قدری سنگسار شود تا بمیرد.

 

نویسنده : محمد امین نجفی 

زنا | شرایط اثبات زنا | انواع زنا و مجازات آن ها| عدالت نو 

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات موسسه حقوقی عدالت نو

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x